Кога освен сезонно трябва да смените гумите на автомобила си?

Кога освен сезонно трябва да смените гумите на автомобила си?

Редовно проверяваните гуми издържат по-дълго
Препоръчително е всяка седмица да проверявате вашите гуми във връзка с дълбочината на протектора и състоянието му, вътрешното налягане, повреди на страниците, както и всички признаци на неравномерното износване. Ако имате съмнения, потърсете съвет от квалифициран експерт, който ще може да ви каже дали гумата е подходяща за по-нататъшна употреба.

Шест причини да смените гуми си

По-долу сме изброили шест основни причини относно това, кога трябва сериозно да обмислите смяната на вашите гуми. В някои ситуации гумите могат да бъдат поправени. Преди поправка гумата трябва да бъде внимателно прегледана както отвътре, така и отвън, от квалифициран специалист. Демонтирането на гумата от джантата е от съществено значение, тъй като вътрешните повреди не могат да се видят, когато гумата е монтирана.

1. В случай на спукване
Съвременните гуми са много здрави и могат да се справят с повечето препятствия. Въпреки това обаче спукването все още е възможно. След като гумата ви е спукана, тя трябва да бъде прегледана от специалист, който да открие евентуални скрити повреди, които могат да попречат на поправката на гумата.
Процедури за безопасност в случай на спукване, когато сте в движение:
– винаги съблюдавайте вашата безопасност и тази на вашите пътници, отбийте на сигурно място
– дръпнете ръчната спирачка
– изключете двигателя и оставете автомобила на ниска предавка
– включете аварийните светлини
– облечете сигнална жилетка
– поставете предупредителен триъгълник отстрани на пътя 100 м зад автомобила
След смяна на гумата тя може да не е добре напомпана, така че не шофирайте твърде бързо
Отидете в най-близката бензиностанция и напомпайте гумата правилно

2. В случай, че гумите ви са износени до допустимата законова граница

Препоръчително е редовно да проверявате вашите гуми за износване. Но как? Ето един лесен начин да разберете дали гумите ви са износени.

Индикаторите за износване, намиращи се във всеки от основните канали на протектора. Те представляват малки издутини в основата на каналите на протектора.
Ако повърхността на протектора е на нивото на тези издутини, дълбочината на протектора най-вероятно е много близо до законовата граница от 1.6 мм. Или под нея! Силно ви препоръчваме да обмислите смяната на вашите гуми преди достигането на тази граница. Износените гуми не предоставят адекватно ниво на сигурност и използването им е в нарушение на закона.
Дори когато остатъчната височина на протектора е по-голяма от 1.6 мм, вие трябва да адаптирате вашата скорост и стил на шофиране към външните условия, особено върху мокри повърхности.

3. В случай, че гумите ви показват признаци на стареене

Не е възможно да се определи срока на годност на гумите. Няма значение кога са произведени. Гумите стареят, дори когато не са в експлоатация. Или когато се използват рядко. Живота на гумата се влияе от много фактори: температура, поддръжка, условия на съхранение и употреба, товар, скорост, налягане, както и стил на шофиране. От тези фактори зависи експлоатационния живот на гумите.
Проверявайте редовно вашите гуми
Поради тези причини, препоръчваме на всички водачи редовно да обръщат внимание на външния вид на своите гуми за ясни признаци на стареене или умора. Това може да включва напукване на каучука на външния протектор, раменните части и областта на борда, както и деформации и т.н. Прекаленото стареене на гумите може да доведе до загуба на сцепление. Редно е също така всички гуми, включително резервните, да се проверяват редовно от специалист. Той може да ви каже дали гумите ви все още са годни за употреба.
Кога гумите са твърде стари? Петгодишният тест
След пет или повече години в експлоатация гумите трябва да минават през основен преглед най-малко веднъж годишно. Ако е необходимо, следвайте препоръките на производителя на превозното средство за смяна на оригиналните гуми. Ако гумите не са сменяни от 10 години, считано от датата на производство е препоръчително като предпазна мярка те да бъдат сменени с нови. Това е необходимо, дори когато те изглеждат използваеми и не са износени до нивото на индикатора за износване.

4. В случай на повредена гума

При удар с твърди обекти на пътя, като например бордюр, дупка или остър предмет, вашите гуми могат да бъдат сериозно повредени. Всяко видимо спукване, нарязване или деформация трябва да бъде проверено от специалист. Само той може да ви каже дали гумата може да бъде поправена, или трябва да се замени. Не забравяйте, че в никакъв случай не трябва да използвате повредени или спукани гуми без да се консултирате с професионалист. В противен случай това може да намали нивото на сигурност на вашите гуми. Проверката от специалист е от съществено значение, тъй като вътрешните повреди не са видими, когато гумата е монтирана.
Гумите определено не могат да бъдат поправени в следните ситуации:
– стоманените нишки на борда се виждат или са деформирани
– сепариране на каучуковите слоеве или тъканта
– гънки в каучука или тъканта
– повреда, причинена от въглеводороди или химични вещества
– ожулвания или петна по вътрешната част на гумата в резултат на продължителна експлоатация с ниско налягане.

5. В случай на неравномерно износване

Неравномерното износване на гумите — в някои области, в центъра, по краищата — често е признак за механична повреда, като например неправилно регулиране на колелата. Или проблем с балансирането, окачването или предавателната система. Причината също може да бъде и шофирането с неправилно налягане на гумите. Ако забележите неравномерно износване, трябва незабавно да се обърнете към специалист.

За да избегнете неравномерното износване на вашите гуми, е препоръчително да ги регулирате и балансирате на всеки шест месеца. Това също ще удължи живота на протектора и ще ви осигури по-комфортно пътуване. Друг начин да запазите протекторната шарка на гумите е редовната промяна на тяхната конфигурация.
Чести причини за неравномерно износване на гумите:
– износване от единия край: небалансирано или нерегулирано колело.
– износване от двата края: недостатъчно вътрешно налягане.
– износване в центъра на гумата: пренапомпване.

6. В случай на гуми, които не съответстват на вашия автомобил
За да се осигури оптимална работа, всички колела на превозното средство трябва да бъдат оборудвани с един и същи вид гуми.
Гумите с различни размери, конструкции и нива на износване могат да имат отрицателно въздействие върху управляемостта и стабилността на превозното средство.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.